Menu Sluiten

Zwemofficials gezocht

Officials bij het wedstrijdzwemmen zijn vrijwilligers die een korte training hebben gevolgd, waarin de regels van de zwemsport uitgelegd worden. Tijdens die training wordt verteld hoe zwemslagen uitgevoerd moeten worden, er wordt aandacht besteed aan het klokken (tijdwaarnemer wordt de official ook wel genoemd). Tijdens een wedstrijd zorgen deze mensen dat de juiste tijden per zwemmer geklokt en genoteerd worden en er wordt gekeken of ze zich aan de regels houden.
Als u een keer met uw kind naar een wedstrijd gaat, herkent u de officials aan hun witte outfit. Ze staan rond het zwembad.

Bij één wedstrijd zijn 20 officials nodig en dat is aardig wat. Per wedstrijd moet BZV een vooraf bepaald aantal officials “leveren” (regelen dat er mensen beschikbaar zijn). Voor bijvoorbeeld de competitie moet BZV 4 officials leveren. Bij andere wedstrijden is het vaak één official per 5 deelnemers. De meeste officials fungeren één keer per maand of alleen als hun kind zwemt, maar door een gebrek aan officials komt het wel voor dat sommige mensen drie of meer keren per maand aan het bad staan, en dat wordt echt te veel. Vandaar dat we opzoek zijn naar ouders of oudere zwemmers om er samen voor te zorgen dat we de “last” wat gelijkmatiger kunnen verdelen.

Om official te worden volg je een cursus van 4 avonden en 1 praktijk avond. Daarnaast loop je tijdens een aantal wedstrijden mee als schaduw klokker om te ervaren wat het is. Na het afronden van de cursus ben je official. Alle spullen krijg je vanuit de KNZB of BZV. Het enige wat we vragen om zelf aan te schaffen zijn een witte broek en witte schoenen.

Aanmelden of meer informatie? Neem contact op met de technische commissie wedstrijdenzwemmen via tcwedstrijd@bzv.nl