Menu Sluiten

Internet en Sociale Media

Ook aan de badrand merken we dat veel van jullie actief zijn op Internet. Dit is leuk. We proberen daar op in te spelen door er voor te zorgen dat onze site up to date blijft. Bij steeds meer zwemlessen en wedstrijden (van alle zwemsporten) worden foto’s en filmpjes gemaakt. Door deze beelden kun je met nog meer trots laten zien wat je hebt gepresteerd. Er wordt gewerkt aan een nieuwe site die nog meer mogelijkheden biedt.

Het gebruik van moderne smartphones geeft ons daardoor veel plezier, maar er zit ook een keerzijde aan het gebruik hiervan:

Apparaat

Smartphones zijn duur. Tijdens trainingen en zwemwedstrijden zitten/ liggen deze onbeheerd vaak open en bloot op een bank, soms blijven ze zelfs in onbeheerde tassen in de kleedkamer achter.  Zo nu en dan blijkt het vertrouwen dat we hebben in alle andere sporters en toeschouwers niet helemaal terecht. Met name bij wedstrijden komt het ( helaas) regelmatig voor dat toestellen gestolen worden. Ons advies is om je smartphone tijdens een wedstrijd “bij je ouders, of partner” te parkeren en niet aan de badrand te laten liggen.

Berichten en uitingen

Twitter, facebook en andere Sociale media zijn erg snel en gemakkelijk in het gebruik. Tijdens het sporten ben je soms erg blij, en soms net even niet. In blijheid of boosheid worden er dan berichten verzonden die soms voor de hele wereld te zien zijn. Het komt (helaas ook binnen onze vereniging) soms voor dat berichten een negatieve toon hebben, dat andere op een negatieve manier worden beschreven of dat er uitingen zijn waarin schuttingtaal wordt gebruikt. En die berichten staan dan voor altijd op het internet.

Wij vinden dat dat niet kan. Als je boos bent ga je naar iemand toe, soms is even ruzie maken nodig maar niet online zetten. Als je teleurgesteld bent mag dat, maar je frustratie online, doe dat niet.

De Bossche ZwemVereniging heeft ook een facebookpagina http://www.facebook.com/BosscheZwemVereniging en een twitteraccount https://twitter.com/bijBZV. We proberen daar de leuke berichten op te plaatsen, hoewel we soms ook een verloren race of wedstrijd zullen moeten melden. Dit laatste doen we dan wel in een “opbouwende” toon.Heb je bezwaar tegen gebruik van je naam meld dat dan bij secretariaat@bzv.nl.  Wij als vereniging zullen jouw verzoek dan respecteren en we hopen dat anderen dat ook doen.

Foto’s

Plaats geen foto’s van anderen op internet, en kijk goed welke foto’s je van jezelf plaatst. Je bent bezig met (top)sport maar realiseer je wel dat je dit doet in badpak en zwembroek (en sommige wedstrijdpakken schijnen op foto’s behoorlijk door). Op internet zitten ook mensen met veel minder goede bedoelingen die de zwemfoto’s niet gebruiken omdat ze trots zijn op je zwemprestaties. Als vereniging zijn we er erg alert op dat alle foto’s die we openbaar gebruiken er “netjes” uitzien. We sturen foto’s van wedstrijden daarom in een afgesloten map.

Spelregels voor foto’s en filmpjes

  • Je mag de foto’s downloaden en gebruiken voor eigen gebruik.
  • Zet geen foto’s van anderen op Facebook- of andere social media-(zeker niet in badkleding!). Wat je zelf doet met foto’s waar alleen jij op staat is aan jou, bespreek dit wel met je ouders.
  • Foto’s kunnen gebruikt worden voor de website, artikelen in de krant of andere uitingen namens BZV. Indien je dit NIET wilt, mail dan naar secretariaat@bzv.nl.

Samen verantwoordelijk

We gaan als vereniging (vooralsnog) geen regels opstellen maar doen een beroep op jullie om je op internet te gedragen zoals in de “gewone wereld” geen kwetsende, beledigende zaken te schrijven, geen foto’s van anderen te plaatsen etc.

We hebben wel afgesproken als vereniging om de sporter en ouder aan te spreken wanneer we zien dat je dat toch doet (net als we je aanspreken wanneer je in de kleedkamer aan het schelden bent) en in uiterste geval kan dit ( net als ander onbehoorlijk gedrag) consequenties hebben, maar laten we er vanuit gaan dat ook jij het niet zo ver wil laten komen.

Mocht je dingen op Internet tegenkomen die jij niet wenst en helpt het direct aanspreken van de “plaatser” niet ga dan gerust naar de coach. Je kunt het ook melden bij het bestuur via secretariaat@bzv.nl.