Wedstrijden

Er zijn verschillende wedstrijden in Nederland (of het buitenland) waaraan BZV deelneemt. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen wedstrijden die verplicht zijn en wedstrijden waar je jezelf voor kunt inschrijven. Hiervoor ontvang je per mail een uitnodiging van het wedstrijdsecretariaat of je wordt door de trainers in het zwembad uitgenodigd.

Om deel te kunnen nemen aan wedstrijden moet je in het bezit zijn van een startnummer. Dit startnummer wordt, op verzoek van de trainers, door BZV voor je aangevraagd. Zodra dit is aangevraagd ontvang je hiervan een bevestiging. De trainers bepalen of jij als zwemmer op het juiste niveau zit om deel te mogen nemen aan wedstrijden. Wil je weten hoe het bij jou zit, spreek je trainer aan!

De wedstrijden

Competitiewedstrijden
Competitiewedstrijden zijn verdeeld in verschillende niveaus: hoofdklasse, A-, B- en C klasse en de District klasse 1-2-3. BZV zwemt momenteel in de District Zuid, klasse 2.

Er worden vijf wedstrijden gezwommen die verplicht zijn voor de gehele zwemploeg. Door een verplicht zwemprogramma, worden de tijden van de zwemmers opgeteld en ontstaat er een puntentotaal. De vereniging met de minste punten heeft gewonnen en mag in een hogere klasse zwemmen.

Swimkick & Miniorencircuit
Deze wedstrijden zijn voor de zwemmers tot 12 jaar en bedoeld als kennismaking met het wedstrijdzwemmen. Zie de wedstrijdkalender voor de komende wedstrijden.

Er wordt een ranglijst gemaakt van de gezwommen tijden. De snelste 25 zwemmers/zwemsters mogen aan het einde van het seizoen tegen elkaar zwemmen in de Regionale miniorenfinales.

Jeugd, Junioren en Seniorencircuit
Dit zijn wedstrijden in de regio die voor de zwemmers ouder dan 12 jaar worden georganiseerd. Deze wedstrijden geven je de mogelijkheid om je voortgang te meten aan de hand van officiële tijden. Omdat de trainers deze tijden nodig hebben om een inschatting te kunnen maken van je vorderingen zijn dit verplichte wedstrijden. Zie de wedstrijdkalender voor de komende wedstrijden.

Limietwedstrijden
Dit zijn wedstrijden waar zwemmers tijden (limieten) kunnen zwemmen om aan de Brabantse en Nederlandse zwemkampioenschappen deel te mogen nemen. De trainers kijken wie hiervoor in aanmerking komen en diegenen krijgen een uitnodiging.

Masterwedstrijden
Dit zijn wedstrijden voor zwemmers boven de 25 jaar en als pre-master vanaf 21 jaar. Het masterseizoen loopt van januari t/m december en telt zes wedstrijden. Elk jaar wordt het complete programma rondgemaild en hierop kunnen de zwemmers zelf inschrijven.

Wedstrijden op uitnodiging
Wedstrijden waarvoor BZV een uitnodiging krijgt kunnen het Peter und Paul Schwimfest in Trier, de swimmeet in Maastricht of andere bokaalwedstrijden zijn. Zwemmers uit alle wedstrijdgroepen kunnen worden opgesteld/uitgenodigd.

Regionale Kampioenschappen
Hieraan mogen zwemmers deelnemen die een limiet hebben gezwommen. Deze limieten worden elk jaar door de KNZB regio vastgesteld.

Openwater-wedstrijden
Mocht je mee willen doen aan een openwater-wedstrijd, laat dit dan aan je trainer weten.

Nederlandse Kampioenschappen
Hieraan mogen zwemmers deelnemen die een limiet hebben gezwommen. Deze limieten worden elk jaar door de KNZB vastgesteld.

 

 

Afmelden van wedstrijden

Wedstrijduitnodiging
Van het wedstrijdsecretariaat ontvang je ongeveer 14 dagen van te voren een uitnodiging voor een wedstrijd. In deze uitnodiging vindt je de tijden en de plaats van de wedstrijd. Wat je moet zwemmen tijdens deze wedstrijd wordt als bijlage meegestuurd en staat tevens op onze website.

Afmelden voor een zwemwedstrijd
Wanneer een zwemmer of zwemster de uitnodiging voor een zwemwedstrijd heeft ontvangen en verhinderd is, dient men zich altijd uiterlijk de dinsdag 24.00u. vóór de wedstrijd af te melden via e-mail naar afmelden@bzv.nl. Het is verplicht om de reden van afmelding erbij te zetten. Na verwerking van je afmelding ontvang je een bevestiging van je afmelding. Mocht je afmelding te laat zijn verstuurd ontvang je daar geen bevestiging van.
Deze termijn is nodig om de afmeldingen te verwerken en eventuele wijzigingen in de opstelling en/of estafette te verwerken en bij de organisatie kenbaar te maken. Bij te laat afmelden bestaat er de kans dat de BZV deze niet op tijd kan verwerken. Mocht dit het geval zijn dan ontvang je een boete.

Boetes
Bij niet tijdig afmelden krijgt BZV een boete van de KNZB. Deze boete(s) worden doorberekend aan de betreffende zwemmer. Hierbij de regels die hieraan verbonden zijn:

Afgemeld
Afmeldingen kan de BZV tot 24 uur voor aanvang van de wedstrijd doorgeven aan de organiserende partij. De afgemelde zwemmers worden dan aangemerkt met de afmeld code AFGEM. Aan deze afmelding zitten geen kosten verbonden.

Niet gestart
Afmeldingen binnen de 24 uur voor aanvang van de wedstrijd kunnen tot 30 minuten voor aanvang van de wedstrijd afgemeld worden op de wedstrijddag zelf bij het wedstrijd secretariaat. Aan deze afmelding zijn kosten á € 2,95 per dag verbonden die de BZV doorberekent aan de betreffende zwemmer.

Niet gestart zonder afmelding
Zwemmers die zonder afmelding niet aan de start verschijnen, krijgen ‘NG ZA’ als vermelding bij de uitslag. Deze melding kun je ook ontvangen als je binnen 30 minuten voor aanvang van de wedstrijd je afgemeld wordt. Aan deze melding zijn kosten á € 9,65 per start verbonden die de BZV doorberekent aan de betreffende zwemmer. Meestal heb je meerdere starts per wedstrijd. (Denk ook aan de finales!).

Onze vereniging heeft in haar huishoudelijk reglement opgenomen dat boetes die opgelegd worden door de KNZB doorberekend worden aan het betreffende lid samen met een standaard boete van de BZV van €5,- en administratiekosten. De KNZB boete draagt de BZV af aan de zwembond. De overige kosten komen ten goede aan de wedstrijd afdeling.